Wie ik ben

Enthousiast, Empathisch en Fijngevoelig. Dat ben ik. Dat is EEF.

Ik ben mama van twee heerlijke zonen, de ene gepassioneerd door sport, de andere door de natuur, en één vrolijke, creatieve dochter mèt pit. Vóór ik mama was, had ik nooit gedacht dat ouderschap zo  uitdagend zou zijn. Met momenten zo fijn en simpel, andere momenten zo verwarrend en moeilijk; een voortdurend afstemmen, op elk kind afzonderlijk. En ondertussen jezelf, je partner en het grotere geheel niet uit het oog verliezen. Want dat helpt, om perspectief te bieden en lucht in het geheel te brengen.

Verbinding is een rode draad doorheen mijn bestaan. Ik hou van samen zijn en menselijke warmte om me heen. Warmte van mijn gezin, familie, vrienden, buren of toevallige ontmoetingen. Tegelijkertijd heb ik regelmatig behoefte aan alleen zijn om de verbinding met mezelf te voeden. Dat doe ik op verschillende manieren: creatief bezig zijn, schatten verzamelen in de natuur, yoga of me terugtrekken in een rustig cafeetje.

Mijn pad naar beeldende therapie

Vanuit mijn interesse in menselijke relaties studeerde ik psychologie aan de KU Leuven. Daarna werkte ik als onderzoeker en docent aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven. Meer dan 15 jaar heb ik er met veel plezier onderzoek gedaan, lesgegeven en mensen ontmoet. Ik hield van de plek: uitdagend, prikkelend, verdiepend, in dialoog. Het was een periode waarin ik mijn analytische, rationele geest naar hartenlust kon voeden. Maar op een bepaald moment voelde ik de nood om nóg meer voor mijn passies te gaan. Hoe kon ik mijn interesse in onderzoek en in de geestelijke gezondheidszorg en mijn passie voor creatief bezig zijn combineren, zodat ik naast mijn analytische geest ook mijn emotionele, creatieve geest kon voeden?

Toen ik ontdekte dat er zoiets bestond als creatieve therapie, en dat je dat nog kon gaan studeren ook, ging er een wereld voor me open. Een wereld waarvan ik instant voelde: dit past zó goed bij mij. Voeding voor mijn ziel, zowel voor mijn emotionele, als voor mijn analytische stuk. Beeldende therapie is immers samen op zoek gaan, helpen doorvoelen, doorploeteren, mee stilstaan, op een diepere, emotionele laag. Daarnaast is het ook analytisch linken leggen tussen wat er in therapie gebeurt en wat er in het dagelijks leven gebeurt. Op onderzoek gaan naar die verbanden, samen met de cliënt. Heerlijk.

Wat er nog in mijn professionele rugzak zit

Ondertussen deed ik al heel wat ervaring op in beeldend therapeutisch werken, zowel in de psychiatrie met jongeren, volwassenen en ouderen als in de ambulante hulpverlening. En ik kan alleen maar zeggen, elke dag opnieuw, dat het voor mij de mooiste job is die er bestaat!

Opleidingen die ik volgde:

  • master in de Psychologie, KU Leuven

  • doctor in de Psychologische Wetenschappen, KU Leuven

  • bachelor na bachelor in de Creatieve Therapie - beeldend, PXL Hasselt

  • specialisatie traumabehandeling, Institute of Sensorimotor Art Therapy and School for Initiatic Art

  • specialisatie polyvagaaltheorie in therapie

Plekken waar ik werk(te):

  • CAW Leuven, beeldende therapie met volwassenen

  • UPC KU Leuven, therapeutische dagkliniek voor ouderen en Beaufort (crisisopname en kortverblijf voor jongeren)

  • Fedasil, beeldende therapie met vluchtelingen

  • Inloophuis Leuven, beeldende therapie met kankerpatiënten

  • De Kruin, Tildonk, multidisciplinaire groepspraktijk

Naast oprichter van Z.INBEELD werk ik ook deeltijds als lector aan de banaba Creatieve Therapie - beeldend aan de PXL Healthcare in Hasselt.

Ik ben lid van volgende verenigingen:

  • de Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie, BVCT-ABAT

  • de psychologencommissie (lidnummer 792125148)