Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie. Je geeft via het beeldend medium uitdrukking aan wat er in je omgaat. Het helpt je om je innerlijke wereld te begrijpen, om dingen los te laten of te veranderen.
Beeldende therapie kan je een taal bieden als je vastloopt in je gedachten of als je moeilijk woorden vindt. Maar ook als je net heel goed kan vertellen wat er speelt, maar daarmee straal aan je gevoelens voorbijloopt. Of, als je op zoek bent naar een andere vorm van uitdrukken dan alleen met woorden.
Als beeldend therapeut ga ik samen met jou op zoek. Via kleuren, materialen en technieken nodig ik je uit om jouw unieke verhaal te ontdekken. Het beeld dat jij maakt, helpt ons op weg. Maar ook tijdens het beeldend werken zelf komt er (vaak onbewust) een helend proces op gang.
Je hoeft geen kunstenaar of creatieveling te zijn voor beeldende therapie. Kneed. Trek lijnen. Knoei. Smeer verf. Zo ontstaat er - zonder woorden - een beeld van wat er zich vanbinnen bij jou afspeelt. Hiermee gaan we dan samen aan de slag.
Hoe gaat dat dan, beeldende therapie?
We kennen elkaar nog niet. Daarom starten we altijd met een kennismakingssessie om elkaar te leren kennen. Samen gaan we, aan de hand van materialen en technieken, onderzoeken en ontdekken wat beeldende therapie is en wat jij eraan kan hebben. Pas als jij je veilig voelt, kan je gaan werken rond moeilijke thema’s. Jij bepaalt het tempo. Ik stem af op jou en begeleid je in jouw proces.
De ene keer werk je vooral in het medium en in het hier en nu. Ik laat je vaak kiezen tussen verschillende voorwerpen, materialen, beelden,… Van daaruit vertrek je. Ik help je mee in jouw zoektocht. Gaandeweg ontstaat er een werkstuk dat zichtbaar maakt wat misschien nog niet zegbaar was. Persoonlijke thema’s komen meestal spontaan bovendrijven in dit beeldend proces.
De andere keer werk je vanuit een persoonlijk thema en gaan we samen op zoek naar hoe dit thema er in beeld uit kan of mag zien. Het beeld creëren, de manier waarop je dit doet, brengt vaak al veel naar boven waar we mee verder kunnen.
Mijn aanpak is ervaringsgericht en procesmatig. Jij gaat zelf aan de slag met kleur, vorm, materiaal. Jouw verhaal, jouw beelden bepalen het traject.
Ruimte geven aan lastige gevoelens
Ze had soms zo’n vreemd gevoel in haar buik. Het leek wel buikpijn, maar dan vreemde buikpijn. Het was er vooral ‘s avonds, als ze in haar bed aan het piekeren was. Over vanalles en nog wat.
Het vreemde gevoel was niet leuk. Het maakte haar zó moe, verdrietig en ongerust. Daarom kwam Malou naar mij.
Samen gingen we op zoek naar dat vreemde gevoel. Hoe groot was het? Hoe zag het eruit? Wat wilde het vertellen?
Het was een hele zoektocht. En al creërend ontstond Mimi. Mimi woonde in Malous buik. Ze was groot en blauw, en had allemaal uitsteeksels waarmee ze zich goed in Malous buik kon nestelen. Doorheen de sessies beeldende therapie leerde Malou Mimi steeds beter kennen. Mimi was niet altijd even aanwezig. Soms was Mimi groot, soms was ze klein. Malou ontdekte ook op welke momenten Mimi begon te groeien. Malou ontdekte nog iets! Mimi was niet alleen vervelend, Mimi had ook heel mooie kanten, waarmee Malou heel blij was. Dankzij Mimi was Malou empathisch, behulpzaam en zorgzaam, en soms ook een zotte doos. Samen zochten we naar manieren om voor Mimi te zorgen.
Mimi is er nog altijd, gelukkig. Anders was Malou niet meer zo vrolijk en empathisch. Maar nu weet Malou hoe ze Mimi, als het nodig is, op de juiste manier aandacht kan geven.